luni, 9 martie 2015

Nu stii cum e o pizza adevarata pana nu o mananci in Italia

Atunci cand un prieten de-al meu s-a intors din vacanta din Italia vara trecuta, bodoganind intr-una despre cat de buna este pizza pe care a mancat-o acolo, mi-am dat seama imediat ca a fost intr-o excursie la Napoli. Venise cu un optimism ciudat pe fata, de credeai ca intreaga viata i s-a schimbat dupa ce a gustat din banala pizza pe care o stim cu totii. Pe de alta parte, am mai fost la cateva pizzerii cu staif si prin alte parti, si am auzit o gramada de oameni spunand ca pizza napolitana nu e genul lor sau ca nu au mancat in Italia o pizza care sa-i dea intr-adevar pe spate.

Iar pana nu mergi insa in patria pizzei, pana nu gusti din sortimentele preparate dupa retete vechi de sute de ani, nu prea ai cum sa-ti dai cu parerea despre pizza napolitana sau pizza romana, despre cea la care se folosesc branzeturi originale italienesti sau aluaturi din cele mai fine, facute din faina integrala si coapta pe vatra din caramida incinsa la foc cu lemne.

Unul dintre cei care au dus mai departe arta coacerii unei pizza perfecte napolitane este vestitul Franco Pepe, cu al sau lant de pizzerii care a cucerit America. Dupa ce mananci o pizza la acest restaurant, ai impresia ca Franco Pepe a inventat pizza, iar toti ceilalti s-au luat dupa el. Este greu de crezut, dar asa este. Franco Pepe are o anumita aura in jurul sau, pizza sa fiind considerata de multi drept cea mai buna din lume.
Pentru a afla insa secretele si istoria adevarata a acestui sortiment care a ajuns atat de indragit in intreaga lume, trebuie sa faceti o excursie in Italia.

Deja ma vad la volanul unui Alfa Romeo, ruland agale pe drumul spre Caiazzo si visand la bulgarii imensi de mozzarella din lapte de bivol, la restaurantele cu pizza autentica din pizzerii iasi, in care se simte mirosul de plita incinsa si cu un damf de usturoi plutind in aer. Treceti peste dealurile din Caserta si veti avea impresia ca va aflati chiar in patria nemaipomenitei pizza. Iar daca ati ajuns la Caiazzo intr-o sambata seara, veti constata ca modestul satuc dintre dealuri este plin ochi de turisti, locurile de parcare sunt aproape de negasit, iar cand coborati pe strada principala, veti ajunge la o cladire de secol 18, in fata careia oamenii asteapta nerabdatori sa prinda o masa la pizzeria lui Pepe. Unii spun ca asteptatul pentru o masa se poate intinde si pana la trei ore.

Nu-i nimic. Iti lasi numele la intrare, iesi in oras la una mica, iar administratorii te suna de indata ce se elibereaza un loc. Iar asteptarea sa stiti ca merita, caci nimic nu va va incanta mai mult papilele gustative ca pizza lui Franco Pepe, coapta direct pe vatra, cu sosul din rosii naturale si aroma suava de oregano. Iar pentru cine nu ne crede, nu are decat sa faca o scurta excursie in Italia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu